Nieuw Unicum Impressie
29 augustus 2005

Hier is mijn fotoimpressie van het orientatie bezoek aan Nieuw Unicum, woonvoorziening voor gehandicapten in Zandvoort. Ik kan nog niet beslissen, want er zijn vele grote voordelen aan het wonen hier, maar ook enkele zwaarwegende nadelen. Lees en kijk maar even mee.

Hier hebben we het over

Ik zal eerlijk bekennen dat ik rommerlige ouwe Albert Heyn tas nu pas zie liggen op de foto, in het echt had ik die niet gezien, alles ziet er juist schoon en opgeruimt uit. Wil iemand Nieuw Unicum verkopen, dan is de omgeving het beste verkoopspunt. Het ligt op schitterende omgeving, in de natuur, mooi, enz. Grote nadeel zijn de woningen zelf. Hierover later meer. Ter orientatie een kaart van de omgeving.


Aan zee, in de duinen, tegeover een autoloos natuurgebied. Klinkt dus gewledig. Je bent ook zo in Zandvoort, dat is iets minder geweldig. Weinig cultuur, veel toerisme, maar wel weer de zee.

Eerst nog maar wat positieve omgeving


Recht tegenover de ingang van het complex ligt een groot autoloos natuurgbeid. Dat is natuurlijk geweldig. Ik wil niets lievers dan dit. Stel je voor dat dit de "voortuin" is. Dat is wel wat aantrekkelijker dan het Vondelpark (mijn huidige voortuin).

Je mag er niet eens fietsen zag ik, alleen wandelen en rolstoelen. Een echt stiltegbied als voortuin is ideaal. Dat weegt heel erg zwaar mee in de voordelen. Als ik eenmaal mijn vaste boom met schaduw heb gevonden zal ik hier veel zitten met boek en mp3 speler, denk ik.


De achtertuin is al bijna net zo indrukewekkend: echte duinen. Weinig uitzicht vanuit een lage rolstoel, maar toch. Het ruikt en klinkt als echte natuur ipv een parkje. Ik sta hier met mijn rug naar het complex toe. Dat ligt tien meter achter me.


Gaan we naar binnen. Dit is de centrale ingang. Een rond plein met zonnewijzer, daarachter de grote koepel, een centrale hal waarin vanalles zit, de bar, de kapper, de receptie, de winkel, enz. Ziet er ook erg goed uit. Toch?


Binnen een minder inspirerende architectuur. Maar niet vreselijk. Stenen binnemuren zijn niet mijn grote liefde, en zelfs de buizenconstrudtie boven de bar is niet favoriet in mijn ogen, om nog maar te zwijgen van een armoedig uitziend podiumpje waar ik Frans Bauer al haast voel optreden. Maar goed, het is maar een hal. En heel zandvoort zit vol andere bars, dus deze bar (net links achter dat muurtje) is niet verplicht.

Dezelfde hal, maar dan de rechthelft, beetje scheef genomen, maar ja, dat heb je met invaliden. Daar achter is de winkel. Daar kan je badkamerspullen, frisdrank en snoep kopen en vazen, veel vazen, voor alle bloemen die mensen meebrengen. Net een echt ziekenhuis. In Zandvoort zelf zijn verder alle winkels, AH, Dirk, Hema, McDonalds (helaas), Febo, Blokker enz.

De centrale hal van daarnet is via dit soort gangen vebronden met de wooneenheden. Ziet er leuk uit. Heel open, veel licht. Achter de ramen de binnentuin.

En een aantal van die glazen gangen zijn weer verbonen via een glazen binnenplein met een kunstwerk. Ook weer erg goed eruit ziend, vooral doordat er veel groen in de binnentuinen zit, wat dieren, een vijver, een tennisbaan, bankjes, en de tuinen van vele woningen van bewoners.

Zo ziet een laagbouw blokje er ongeveer uit. De kamers/woningen met een tuintje. Er zijn ook blokken met een verdieping erop, die kamers hebben dan geen tuin (en ook geen balkon, en dat vind ik dus een enorm probleem, wel een mooier uitzicht, maar ik denk dat die tuin hard nodig is als uitbreiding van de zeer beperkte binnenruimte, dus... nou ja, we zien wel)

Ja, en tenslotte dan maar het grote probleem: de kamers/woningen. Die zijn TE klein. Echt absurd. 30 vierkante meter, dat is 5 bij zes meter zou je zeggen, maar daar gaat nog vanalles vanaf. De badkamer gaat er vanaf, het keukenblokje, de enorme deur, en de grote glazen muur naar de tuin. Kortom: wat je overhoud is een piepklein studenten hokje waar niets inpast en alles als planken aan de uur moet, want voor kasten is geen ruimte. En dat is een zeer zwaarwegend negatief punt.

Ander negatief punt is dat het grootste gedeelte van de bwoners, behoorlijk zwaar gehandicapt is, en of ik daar nu makkelijk vrienden mee zal maken, ik weet het niet. Vandaag was het de warmste dag van de week en zie ik dus toch weer een groep gehandicapten in hun rolstoel in bar binnen zitten. Gegarandeerd dat ik het niet kan vinden met die mensen, want het is echt zonde om met dit mooie weer binnen in een bar te gaan zitten waar je al de rest van het jaar iedere dag zit waarschijnlijk. Ik zou zeker niet thuis zijn vandaag als ik hier zou wonen.

De kamers. De blokken zijn verdeeld in eenheden van 16 kamers. Die 16 hebben samen een gezamelijke woonkamer en een begeleider. De fotos die ik zo laat zien, zijn van een 'probeer' kamer, waar je proef kan wonen. Het laat zien hoe groot het is, maar het is dus nauwelijks ingericht. Denk hier dus zelf even wat persoonlijke dingen in.


B innenkomend kijkend naar links. Je ziet nog net links de rand van de deur naar de badkamer. Die ben ik vergeten te fotograferen, maar die ziet er net zo uit als wat ik al heb, alleen dan veel kleiner, maar dat is geen probleem. Er bungelt nog een touwtje in beeld, dat is voor deuren, alle deuren in je kamer en de rest van het gebouw, gaan elektrisch open. Centrale verwarming. Dat wel. En een standaart bed. dat krijg je erbij. Hoeft niet, maar kan wel. Het is een éénpersoonsbed, wat ik erg jammer vind, maar of mijn tweepersoons bed erin past betwijfel ik.

En kijkend naar rechts. Je ziet dezelfde tafel staan, die kan weg, is maar een voorbeeld. de deur naar de tuin. Dan rechts de invul-ruimte, hier moet je met planken en een bureau iets persoonlikjks van maken. Meer is er niet. Tsja...
Want rechts op de foto zie alweer net de koelkast staan, die daar weg kan, wat weer een halve meter scheelt, waarnaast het keukenblok staat, en daarnaast is alweer de deur naar de gang: einde kamer.

Kijk hier staat die koelkast weer. Dan wat kledingkasten, wat opbergkastjes, een klein wastafeltje waar net ook een magnetron op past, en daarbovenop de Senseo. Wat knopjes rechts voor hulp en de cv, en niet in beeld maar meteen rechts de deur naar de gang, met daarnast weer de deur naar de badkamer, en dan zijn we rond. Je ziet het. PIEPklein en nauwelijks enoge ruimte tot invulling.


Ja, dan heeft iedere eenheid nog een woonkamer, zoals deze. Met van die belachelijke tafels. waarom ze daar niet wat betere tafels neerzetten begrijp ik niet, want dit ziet er niet uit. Iedere woonkamer in een ziekehuis, revalidatiecentrum enz. ziet er zo bespottelijk en ongezelliog uit. Onbegrijpelijk.Vooral onbegrijpelijk dat bewoners dat pikken.Ik zie het alweer helemaal voor em dat ik voor je het weet toch in de bewonerscommissie zit en hierover ga vechten. Dit ziet er toch uit als een bedrijfskantine, en niet als een woonkamer! Ik wil vloerbedekking, staande lampen, kunst aan de muur en wat minder 'alles tegen de muur'. Een leeshoekje, een kletshoek, een grote tafel om aan te eten, enz. Hier wordt gezamelijk gegeten.

Oh nog een foto van de binnentuin. Ja, dat is meteen weer heerlijk groen en open.

Links de tennisbaan, rechts de mini boerderij, de kas, ik zit hier aan de vijfer, achter me de rolstoel werkplaats, binnen het zwembad, en aan de andere kant van de vijfer de tuintjes van de kamers, leuke paallampjes, vissen in de vijfer, zelfs nog wat kunst. Nee, qua omgeving zit het wel goed. Maar binnen.... problemen....

Ik ga piekeren, niet gezond, maar onvermijdelijk. Opmerkingen hulp bij het piekeren zijn gewenst.

Maarten

!!! NIEUW !!!
Drie nieuwe horror plaatjes.


een aan elkaar geplak rommeltje, maar je kan als je er beetje doorheen kijkt, toch zien hoe benauwd die ruimtes zijn. Stel je maar voor dat is alles is. Hier in deze kleine ruimte moet ik slapen, tv kijken, werken, alles. Ik heb geprobeerd in 3D een voorstelling te maken met echte maten van mijn meubels. Helaas passen die er bijna geen van alle in. En bedenk dan daarbij: ik moet er ook nog met een rolstoel in! En als het even kan niet iedere dag overal tegenaan knallen.


meer past er niet en ik vind dit al teveel, omdat ik de bocht vaan binnenkomen naar bureau al bijna niet haal op deze invulling. Ik heb sowieso een hekel aan een bed in de woonkamer, maar ja. En eigenlijk moet de groene rustsstoel een halve meter naar voren, maar daar is geen ruimte voor. En eigenlijk moet er nog een klein tafeltje naast het bed voor de klokradio, maar daar is geen ruimte voor. En eigenlijk past niet de hele computer op dat ene bureau, de scanner en printer bv, maar daar is geen ruimte voor. En dan komt er op dat zwarte blok in het midden een enorme televisie te staan die weer licht wegneemt. En eigenlijk zit je dan te dicht op de tv, maar verder kan niet. En eigenlijk heb ik een tafeltje nodig naast de groene stoel om mijn kop thee neer te kunnen zetten, maar daar is geen ruitme voor. En de rolstoel kan maar 1 pad rijden de kamer, meer niet. Stap ik over naar de groen stoel, dan staat de stoel in de weg, maar dat kan niet anders. Wil ik koffie zetten moet ik ergens de rolstoel laten.
Hetzelfde van boven...

Kan ik in een dergelijke ruimte de komende 30 a 40 jaar leven?

Ik denk het niet.

Maarten.